Els' Wandelverslagen
Verslag van het Veluwe Zwerfpad, 2010 - 2015.

Donderdag 25 september 2014

 

Garderen - bushalte Hoogbuurloseweg 15,5 km

Het voordeel van veel familie op de Veluwe is dat je nog wel eens wat kunt combineren en zo combineren wij vandaag maar weer eens een bezoek aan mijn moeder met een wandeling over de Veluwe, want er is goed weer voorspeld. Tegen half 11 zijn we in Garderen, waar we beginnen met koffie en warme apfelstrudel (mmm) bij bakkerij Schuiteman. Dan gaan we op pad, eerst tussen de maÔsvelden door, verderop wordt het bos. Het is heerlijk rustig vandaag, ook dat is fijn: niet per se in het weekend hoeven wandelen. De natuur is al behoorlijk herfstig, er vallen veel bladeren, eikels en beukennootjes, maar paddenstoelen zien we nog niet zo veel. Het is waarschijnlijk te droog. Af en toe schijnt de zon, ook zijn er veel wolken, maar de temperatuur is lekker. Al gauw lopen we in onze shirtjes en heb ik mijn broekspijpen opgerold.
Als we dichter bij Kootwijk komen wordt de rust verstoord door de nadrukkelijk aanwezige A1 waar we onderdoorgaan. Even verderop kruisen we het spoor. Het verkeerslawaai wordt langzaam vervangen door het geluid van schietoefeningen bij Harskamp. Ach ja, plekken waar het echt stil is zijn er niet zo veel in Nederland. Het Hilletje in Kootwijk is failliet en staat er triestig bij. Bij restaurant Brinkhof aan de overkant staan veel fietsen. Je kunt er pannenkoeken eten. Doen wij niet, we hebben net gepicknickt.
Sonsbeek
We wandelen verder naar het Kootwijkerzand. Hier moeten we een stukje door het mulle zand ploegen. Het is lastig oriŽnteren en veel markeringen zijn er niet. Maar gelukkig schijnt de zon en kunnen we toch onze richting een beetje bepalen om het pad in het bos weer op te pikken. Er volgt nog een mooi stuk door het bos met duintjes. We arriveren goed op tijd bij de bushalte langs de provinciale weg een eindje boven Harskamp. Een kwartiertje wachten en dan met de bus terug naar Garderen, waar we nog even een kop thee/koffie drinken met een gevulde koek (trek gekregen) bij de bakker en dan naar Nunspeet.
Volgende
Naar boven
Vorige
vz%20385.jpg
Winkelgevel in Garderen
Garderense molen
Veel sporen op het pad, maar geen beesten gezien.
Kootwijk

Donderdag 2 oktober 2014

 

bushalte Hoogbuurloseweg - bushalte Apeldoornseweg voorbij Otterlo 11,6 km

We hebben de smaak van het wandelen te pakken dit najaar en het weer is nog steeds goed. Vandaag veel bewolking en een enkele spat regen voorspeld, temperaturen rond de 20į, morgen meer zon en hogere temperatuur. Heerlijk zoín nazomer, of eigenlijk is het al herfst. We lopen twee korte stukken en hebben de fietsen dit keer bij ons om ons van eind- naar beginpunt te vervoeren. We vertrekken op tijd van huis en zijn al een flink stuk onderweg naar Otterlo als we in een dikke bui terechtkomen (huh, beetje lichte regen voorspeld toch?) en we ontdekken dat mijn regenjas nog aan de kapstok thuis hangt. Terug dus, we zouden hem wel eens nodig kunnen hebben. En zo arriveren we dan pas rond de middag bij ons wandeleindpunt van vandaag, parkeren daar de auto en peddelen naar het begin. Pluspunt: de zon is wat gaan schijnen. Vlakbij de bushalte waar we gaan wandelen is een parkeerplaats met picknickbanken, tijd voor de lunch. En dan pas op pad, regenjas blijft in de rugzak en het fleecevest gaat daar ook al snel bij. Tot Otterlo lopen we door de Gelderse Vallei, een beetje saaie route eerlijk gezegd, met lange rechte stukken. Overal hangt de lucht van varkensmest. Pech is dat de provinciale weg tussen Harskamp en Otterlo op de schop ligt en de zandweg (Molenweg) waarover onze route gaat als sluiproute wordt gebruikt. We lopen over het naastgelegen fietspad, maar er wordt ook veel gefietst.
Dichterbij Otterlo wordt het rustiger en de paden minder recht, leuker dus. Wijngaarden komen we hier tegen, de druiven zijn al geplukt. We hebben het inmiddels zo warm gekregen dat we de broekspijpen afritsen. In Otterlo strijken we even neer op een terras voor een glas ijsthee en dan weer verder. Nu door het bos, dat loopt toch wel fijn, we zijn niet voor niets op de Veluwe. Met een uurtje zijn we dan bij de auto, fietsen ophalen en naar onze B & B De Houtkamp in Otterlo, vlakbij de ingang van de Hoge Veluwe. Een aangename verrassing. We hebben een mooie kamer in het Bakhuus, met een heerlijke douche, worden onthaald met een kop koffie en dan, het is inmiddels 6 uur (!) nog even heerlijk op ons eigen terrasje met een glas wijn.
Harskamp
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's BelgiŽ/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact