Els' Wandelverslagen
Verslag van het Noaberpad, 2003/2005.
In oktober 2002 rondden we het Pieterpad af en waren we inmiddels verslaafd aan lange-afstandswandelen. Het Noaberpadboekje was dus al aangeschaft. Het moest echter een poosje bij voorpret blijven, want niet eerder dan in maart 2003 kwamen we aan de eerste etappe toe. We zijn in het algemeen wel mooi-weer-wandelaars en daar was het wachten een beetje op.

Ook aan het Noaberpad hebben we veel genoegen beleefd. Leuke etappes door mooi landschap. Oost Groningen is mooi, zuidoost Drenthe is mooi, net als Twente en de Achterhoek. Elke streek heeft zijn eigen schoonheid. Af en toe schoten we de grens even over en liepen we een stuk door Duitsland. Ook leuk en dankzij de Euro geen speciale voorbereidingen nodig.

Wat wel voorbereid moest worden was het vervoer van eind- naar beginpunt van de etappe. Openbaar vervoer is er maar mondjesmaat in deze regionen, dus dat was af en toe puzzelen. Vrij vaak gingen de fietsen mee, ook hebben we gelift. Net als bij het Pieterpad begonnen we dicht bij huis in het noorden met dagtochten en gingen we verder zuidwaarts voor een weekend op stap. Het stuk van Glanerbrug naar Winterswijk deden we in drie dagen. We trokken met rugzakken van station naar station, overnachtend in pension en bij Vrienden op de Fiets. Ook de laatste drie etappes liepen we zo achter elkaar.

Het Noaberpadboekje besteedt veel aandacht aan achtergrondinformatie over de ontstaansgeschiedenis van het landschap en over bezienswaardigheden onderweg. Zo voert de route o.a. langs Bourtange en het Veenmuseum in Barger Compascuum. We hebben ruimschoots tijd uitgetrokken om e.e.a. te bekijken. Ook het traject door het laatste stuk hoogveen, het Amsterdamse Veld, was heel bijzonder.

Op 12 juni 2005 eindigde ons Noaberpad in Emmerich. En ja, we zijn nog steeds verslaafd. Er liggen diverse boekjes in de boekenkast, sommige al in gebruik, andere nog maagdelijk. Er valt nog zo veel te wandelen en te zien en ontdekken, dat een mensenleven eigenlijk te kort is.
 
Juli 2005
- Nieuweschans - Wedde
 
- Wedde - Ter Apel
 
- Ter Apel - Oosterse Bos (Schoonebeek)
 
- Oosterse Bos - Ootmarsum
 
Ootmarsum - Glanerbrug
 
Glanerbrug - Winterswijk
 
- Winterswijk - Bocholt (D)
 
- Bocholt - Emmerich (D)
Volgende
Naar boven
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's BelgiŽ/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact