Els' Wandelverslagen
Verslag van De Loop van de Reest, 2008/2010.
Inleiding

In maart 2008 ontdekten wij het bestaan van deze lange-afstandswandeling door een artikel in het kwartaalblad van de Stichting Het Drentse Landschap. De Loop van de Reest is zo'n 110 kilometer lang en loopt door het dal van het riviertje de Reest van Meppel naar iets ten noorden van Dedemsvaart, waar de route vervolgens afbuigt naar het noorden en via Zuidwolde in Hoogeveen eindigt. De route is samengesteld door de vereniging Brede Overleggroep Kleine Dorpen in Drenthe, Stichting Het Drentse Landschap en Landschap Overijssel.

De Reest is een sterk meanderend grensriviertje tussen Drente en Overijssel. Waarschijnlijk omdat het riviertje de grens tussen twee provincies vormde, is het grotendeels ontkomen aan kanalisering en straktrekking. Ergens in de buurt van het huidige Dedemsvaart moeten vroeger de bronnen van de Reest hebben gelegen. Hier was een uitgestrekt veengebied dat via de Reest afwaterde in de richting van Meppel. Het Drentse Landschap en Landschap Overijssel bezitten veel hectaren natuurgebied en cultuurgronden aan weerszijden van de Reest, waardoor het waardevolle eeuwenoude beekdal behouden blijft.
- Meppel - IJhorst
- IJhorst - Balkbrug
- Balkbrug - Camping De Reestlanden
- Reestlanden - Echten
- Echten - Hoogeveen
Volgende
Naar boven
De wandelroute meandert overigens nog veel sterker dan de Reest zelf: over de weg is de afstand Meppel - Hoogeveen 25 kilometer! Wij lopen met grote lussen door het gebied, daarbij 14 keer de Reest kruisend. De route is ingedeeld in 10 korte etappes van 10 tot 14 kilometer. Je kunt er dus twee achterelkaar lopen, maar dan ben je er in vijf dagen doorheen. Wij kiezen ervoor om er 'langzaam van te genieten' en lopen dus af en toe een etappe, waarbij we veel rondkijken en foto's maken.
Het boekje is verkrijgbaar op www.deloopvandereest.nl, een mooie, informatieve site, waarop ook actuele informatie te vinden is. Een andere mooie website over het Reestdal (met veel foto's!) is www.hetreestdal.nl.

Januari 2010
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's BelgiŽ/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact