Els' Wandelverslagen
Verslag van het Trekvogelpad, 2005/2008.
Het Trekvogelpad is een lange-afstandswandelroute van het Nivon. De 380 km lange route loopt van Bergen aan Zee naar Enschede.

Tot nu toe hadden wij alleen routes dicht bij huis in het noordoosten van het land of noord-zuid routes die dicht bij huis startten (Pieterpad, Noaberpad) gelopen. Het aantrekkelijke van het Trekvogelpad leek ons de verscheidenheid aan landschappen: van de duinen, polders en veenweiden in Noord-Holland via heide en bossen van het Gooi, Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe, door de Achterhoek naar Twente. Een dwarsdoorsnede van Nederland. Bovendien loopt de route door Alkmaar en omgeving, waar ik een aantal jaren van mijn jeugd heb doorgebracht, ook een reden om hier eens te lopen.

In oktober 2005 zijn we gestart met een weekend. We liepen één etappe, de andere dag brachten we door met een rondwandeling door Alkmaar: a sentimental journey! Pas in 2006 liepen we verder. We kwamen in dat jaar niet verder dan Amsterdam. Veel vrije weekends waren er niet en het moest ook nog een beetje mooi weer zijn. In 2007 hebben we het Gooi, de bossen van de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe doorkruist. Prachtige gebieden. Alleen jammer dat de oversteek door de Gelderse Vallei en verderop ook de IJsselvallei zoveel over verharde wegen en paden gaat. De overgang tussen bos en agrarische gebieden is zo wel heel groot. Begin 2008 liepen we het laatste stuk van het Trekvogelpad door de Achterhoek en Twente. Een afwisseling van boerenland en mooie natuurgebieden. We hebben wel moeten constateren dat in Twente, waar we in 2004 het Noaberpad liepen, veel zandwegen vervangen zijn door asfalt. Hier en daar zijn de oude zandwegen zelfs afgesloten in het kader van de ruilverkaveling. Dat is erg jammer, het landschap verliest hierdoor een deel van zijn charme. Het Trekvogelpad eindigt wat merkwaardig bij een bushalte in een buitenwijk van Enschede. De bussen rijden er helaas niet meer zo frequent naar het station als in het boekje staat aangegeven.

Terugkijkend kunnen we zeggen dat we het Trekvogelpad met veel genoegen hebben gelopen. Het is een erg mooi pad.

Februari 2008
- Bergen aan Zee - Purmerend
- Purmerend - Amsterdam
- Amsterdam - Nigtevecht
- Nigtevecht - Baarn
- Baarn - Doorn
Doorn - Amerongen
Amerongen - Otterlo
- Otterlo - Loenen
- Loenen - Vorden
- Vorden - Eibergen
- Eibergen - Enschede
Volgende
Naar boven
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact