Els' Wandelverslagen
Verslag van het Overijssels Havezatenpad, 2008 - 2009.
Inleiding

Het Overijssels Havezatenpad van Oldenzaal naar Steenwijk (272 km) bestaat sinds 2006 en is eigenlijk een volledig herziene versie van het oude Overijsselpad. Wij liepen al vaker in Overijssel en vinden dit een erg mooie provincie om in te wandelen. Maar een groot deel, met name het noordwesten, was voor ons nog onontdekt gebied.

In april 2008 begonnen wij de route in Steenwijk. Waarom daar en niet andersom heeft geen echte reden. Misschien omdat we met zowel Domelapad als Zevenwoudenpad in Steenwijk geŽindigd zijn en we nu het gevoel hebben 'verder te lopen'. Of misschien omdat je beter in het voorjaar in de rietlanden van de Weerribben kunt lopen dan in nazomer en herfst, omdat het riet dan zo hoog staat dat je niet ver weg meer kunt kijken. Ik weet het niet, we hebben vrij willekeurig gekozen.

De eerste keer liepen we gelijk drie dagen achter elkaar, van Steenwijk naar Zwartsluis. Een prachtig gebied: eerst de stuwwal bij Steenwijk, dan Weerribben en Wieden. We hebben hier echt lopen genieten. Havezaten zijn we er overigens niet tegengekomen. Er schijnen er ooit wel een paar geweest te zijn, maar die zijn al lang verdwenen.
De weekendwandeling door het Land van Vollenhove (27 km) liepen we hierna. Bijzonder, omdat dit gebied, gelegen op een keileembult, duidelijk wat hoger ligt dan de omliggende polders en rietlanden en het landschap licht glooit. En Vollenhove is een heel aardig en bezienswaardig stadje.

Verder liepen we. Van Zwartsluis naar Ommen langs het Zwarte Water en de Vecht. En van Ommen naar Rijssen langs de Regge. Prachtige wandelingen. We liepen door natuurgebieden, langs havezaten en oude boerenhofsteden en, helaas, ook langs manshoge maÔs. In het najaar door de herfstbossen rond Markelo en in het voorjaar van 2009 een paar weekends door Twente. De havezaten werden steeds talrijker. Het was echt genieten, een prachtig pad!

Januari 2010
- Steenwijk - Giethoorn
- Giethoorn - Zwartsluis
- Weekendwandeling Vollenhove
- Zwartsluis - Dalfsen
- Dalfsen - Egede
Egede - Rijssen
- Rijssen - Markelo
- Markelo - Delden (Markenrichter)
- Markenrichter - Boekelo
- Boekelo - Oldenzaal
Volgende
Naar boven
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's BelgiŽ/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact