Els' Wandelverslagen
Verslag van het Wad- en Wierdenpad, 2005/2006.
Ter afwisseling van bos en heide van het Drenthepad begonnen we in mei 2005 het Wad- en Wierdenpad, een 123 km lange LAW van Lauwersoog naar Nieuweschans langs of parallel aan de Waddenkust in Noord-Groningen. Het Wad- en Wierdenpad is onderdeel van het Nederlands Kustpad en het North Sea Trail.
    
Tussen Leens en Uithuizen splitst het pad zich in een Wadroute en een Wierdenroute. Beide routes hebben we gelopen. De Wierdenroute bij prachtig weer in mei, toen het fluitekruid in het weidse land volop bloeide. Later in de zomer liepen we de Wadroute. Hoewel het gezicht op de Waddenzee vanaf de dijk natuurlijk schitterend is, was dit traject door z'n lange rechte stukken en geringe afwisseling toch enigszins eentonig.

In de winter zijn we niet verder gegaan. Het Hoge Noorden is voor ons het meest aantrekkelijk in het late voorjaar en hoogzomer, als het warm is - er staat altijd wel een verkoelend briesje - en de velden begroeid zijn. Wel is er in het open landschap weinig schaduw als het echt heet is, hebben we gemerkt.

Het lopen in Noord-Groningen is prachtig vanwege de weidse vergezichten, rijke akkers, mooie wierdedorpjes met bijzondere kerkjes en de historische achtergrond van strijd tegen de zee en het rijke boerenleven van de 19e eeuw. Maar wie hier wandelt moet soms een beetje doorzetten: veel lange, rechte stukken op meestal verharde wegen of op de dijken met schapenkeutels.

Augustus 2006
- Lauwersoog - Uithuizen
 
- Uithuizen - Nieuweschans
Volgende
Naar boven
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's BelgiŽ/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact