Els' Wandelverslagen
Verslag van het Veluwe Zwerfpad, 2010 - 2015.

Dinsdag 22 oktober 2013

 

Garderen - Aardhuis 13 km

Het is herfstvakantie, er is mooi weer voorspeld, er zijn volop herfstkleuren en paddenstoelen, dus hoog tijd om weer eens een paar dagen op de Veluwe te gaan wandelen. We hebben vannacht bij mijn moeder geslapen, dus we hoeven niet voor dag en dauw op om op tijd te starten. We parkeren de auto bij busstation Wittenberg tussen Garderen en Stroe, handig gelegen aan een knooppunt van wegen. In een paar minuten zijn we dan met de bus in Garderen en na een kop koffie bij de bakker kunnen we op pad. Het is nu al heerlijk weer, jassen niet nodig. Al snel zijn we in het bos, inderdaad al prachtig in herfsttooi en veel paddenstoelen. Het waait redelijk en met iedere windvlaag dwarrelen er blaadjes uit de bomen, maar ook beukennootjes en eikels vliegen ons af en toe om de oren, beetje oppassen.
Na een mooi stukje langs de hei leggen we even aan bij restaurant Het Uddeler Meer voor een kop koffie en een Uddelermeertje, een heerlijk appelgebakje. Verder gaan we, een klein stukje langs het meer en door de Hunnerschans, een verdedigingswerk dat al uit de vroege Middeleeuwen stamt. Nooit geweten dat dat hier was. Er volgt nu een kilometers lange, bijna kaarsrechte grindweg over de hei en een stukje door het bos. Veel fietsers hier. Het is ook prachtig weer, veel zon, ruim 20°.
Iets minder mooi weer vandaag, een paar graden lager, wat meer wolken en nog steeds een stevige wind, maar droog en prima wandelweer. We rijden iets om over Garderen om daar bij de bakker belegde broodjes in te slaan en een kop koffie te drinken en dat is maar goed ook, want bij de Echoput is het nog te vroeg voor koffie en parkeren mogen we er ook niet. Dan maar aan de overkant van de weg in het bos, dat schijnt toegestaan te zijn. We gaan op pad. De eerste 2 km liepen we in januari ook, toen lag er sneeuw, nu alles in schitterende herfsttooi. Opnieuw is een deel van de route afgesloten, maar het alternatief is nu een breed maar zeer rustig grindpad door het bos; dit is niet zo erg.
Sonsbeek

Woensdag 23 oktober 2013

 

Echoput - Vaassen 15 km

Tot onze teleurstelling kunnen we het pad door Kroondomein Het Loo niet verder volgen. Dit terrein is van half september tot eind december gesloten, volgens de website van het Kroondomein voor rust voor de edelherten tijdens de bronsttijd en het effectief kunnen uitoefenen van de jacht. Nou, de bronsttijd is inmiddels wel achter de rug, dus blijkbaar heeft men hier liever geen pottenkijkers tijdens de jacht! Het alternatief is bepaald onaantrekkelijk: we moeten ruim 3,5 km over het fietspad langs de drukken provinciale weg Apeldoorn – Amersfoort lopen naar de bushalte bij de Echoput, ons geplande eindpunt. Dat gaan we dus niet doen en een heen-en-weertje naar Hoog-Soeren (op de oorspronkelijke route) is verder ook zinloos. We lopen nog wel even door naar het Aardhuis, maar daar is het heel druk en we hebben nu ook geen zin meer om € 5 pp te betalen om misschien een paar herten te zien. Het is mooi geweest, we nemen hier de bus. Die is overigens net weg en we proberen te liften, maar dat lukt niet zo. Na een kwartier komt er toch een bus, niet net weg dus, maar veel te laat. Zo zijn we toch weer vlot bij de auto. We logeren in hotel De Heerlickheijd van Ermelo, interessant gebouw met Versailles-achtig allure. Hier genieten we nog een poosje heerlijk in de zon op het terras met een glas witte wijn. Wat mij betreft houden we dit weer nog een poosje! Daarna een rondje in de sauna van het hotel, lekker eten en een goed bed.
Volgende
Naar boven
Vorige
vz%20234.jpg
Bij Wiesel verlaten we het Kroondomein, maar hier is het ook mooi: hier en daar een huis, veel boomwallen en weilandjes met paarden. Zo lopen we een stuk noordwaarts langs de rand van de Veluwe. Helaas speelt de blaar op mijn rechterhiel, die ik deze zomer opliep op de GR5, weer op. Wel afgeplakt, maar de huid is waarschijnlijk nog kwetsbaar.
Als we weer oostwaarts richting Vaassen afslaan, komen we in een gebied waar in vroeger tijden een heel stelsel van beken, sprengen genoemd, is gegraven. De sprengen dreven nu verdwenen watermolens aan. Er schijnen nu ijsvogels te bivakkeren, maar wij zien ze niet. We hebben tot nu toe overigens ook geen wild gezien, maar misschien geen wonder als er zoveel moeite gedaan wordt de wandelaar erbij weg te houden. Er valt een stevige maar korte bui, maar de regenkleding hoeft niet aan; we schuilen even onder de bomen. Als we bij kasteel De Cannenburgh aankomen vinden we het te laat om dit nog te gaan bezichtigen. We lopen door naar het centrum van het dorp voor een kop koffie en gaan daarna op zoek naar een bushalte. De bus komt al snel, maar bij het overstappunt Gedenknaald in Apeldoorn moeten we ruim 20 minuten wachten in een zwaar gehavend bushokje. Overal liggen nog de glasscherven, ook op het bankje. Het giet weer tijdens het volgende korte busritje, maar als we uitstappen bij de Echoput is het droog.
Garderen
Uddeler Meer
Tuin van het hotel aan de achterzijde vanuit onze kamer gezien.
Wiesel
Hier staan de kerstbomen al klaar.
Wijngaard in herfsttooi
Kunst langs het pad
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's België/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact