Els' Wandelverslagen
Verslag van het Veluwe Zwerfpad, 2010 - 2015.
Volgende
Naar boven

Vrijdag 18 februari 2011

 

Arnhem - Rozendaal 12 km

Vorige
Traditiegetrouw vieren we onze trouwdag met een weekendje wandelen, dit jaar op het Veluwe Zwerfpad. Vandaag een korte etappe, dus we gaan niet heel vroeg van huis. Even na half 10 vertrekken we en dan zijn we in Rozendaal ruim op tijd voor de bus van 2 voor 12. In een kwartier zijn we weer in Arnhem, waar we, net als de eerste etappe in oktober, starten in het prachtige park Sonsbeek. En ook nu eerst een kop koffie in het bezoekerscentrum. Dan gaan we op pad. Het is bewolkt, wat sombertjes en tamelijk koud, zon 2. Dat blijft het vandaag helaas, de beloofde zon laat zich niet zien.
Als we het park verlaten is het meteen klimmen tegen de stuwwal op, wel even wennen, maar prima: komende zomer lopen we weer in de Alpen. We lopen een stukje langs het hek van het Openluchtmuseum, waar het rustig is en allerlei onderhoudswerkzaamheden plaatsvinden. Daarna passeren we knooppunt Waterberg via een stelsel van tunneltjes en lopen we verder door het bos.
Mooi hier, maar zolang we ten westen van de snelweg lopen (oostenwind) is er veel verkeerslawaai. Dat verbetert gelukkig als we over de A50 heengaan.

Zaterdag 19 februari 2011

 

Rozendaal - Dieren 22 km

We parkeren vanochtend de auto bij station Velp. Dan even een stukje lopen naar de bushalte aan de Hoofdstraat om bus 21 (raar dat die niet langs het station komt) te nemen naar de halte vlakbij kasteel Rosendael. Het is maar een paar minuten met de bus, maar gezien de afstand die we nog moeten afleggen, hebben we niet veel zin om ruim 2 km extra te lopen. Koffie is niet verkrijgbaar bij ons vertrekpunt en om kwart over 10 pikken we de route weer op, gelijk stijgend het bos in. Hier en daar al weer actieve vogeltjes: we zien vier boomklevers in een boom en verderop een kuifmees. Het weer is ongeveer hetzelfde als gisteren: bewolkt, koud, maar droog. Toch lijkt de bewolking wat dunner, want het is minder somber, maar de oostenwind is steviger. Het is een lange route vandaag door bos en over de hei. En weer stijgen en dalen, veel meer dan gisteren.
Bos en hei blijft het, stijgen en dalen. We zien af en toe grote holen in het bos. Vossen? Dassen? Bij n hol weten we het zeker: dit moet een ingang van een dassenburcht zijn. Vlakbij zien we namelijk een poepplek (latrine). Grappig, de das deponeert zijn uitwerpselen netjes in een gegraven kuiltje, maar afdekken doet hij het vervolgens niet. Kasteel (bedriegertjes) Rosendael, het eindpunt voor vandaag, is gesloten. We rijden even Velp in en vinden een tentje voor een kop warme choco en warme appeltaart. Heerlijk. Dan naar Beekbergen, naar hotel De Wipselberg, onze pied--terre voor dit weekend.
Maar wat een prachtig gebied! We waren hier nog nooit eerder geweest en verbazen ons over het uitgesproken relif in het landschap: flinke heuvels en echte dalen. On-Nederlands! We lunchen in het paviljoen op de Posbank. Hier is het vrij druk, want een pleisterplaats voor wandelaars die deelnemen aan de Kennedymars, die vandaag blijkbaar plaatsvindt. We komen trouwens toch vrij veel wandelaars tegen vandaag, vooral in de buurt van parkeerplaatsen. Het zal hier in de zomer wel erg druk zijn, vooral als de hei bloeit.
We dalen af richting het Rijndal naar Rheden om meteen weer rechtsomkeert te maken, opnieuw omhoog. We lopen nu door de Middachter Bossen, vooral veel beukenbos. En dan zien we opeens een wild zwijn op zon 60 m bij ons vandaan in het bos rondscharrelen. Eindelijk, we hebben al zo vaak wroetsporen gezien, ook nu weer, en altijd hopen we dan dat we eens zon beest zien. Hij ziet ons wel, maar besluit dat we niet gevaarlijk zijn en gaat rustig verder met rondsnuffelen. Het lukt me een paar fotos te maken, maar het dier is net wat te ver weg voor goede opnames.
Het zien van het wilde zwijn geeft wel een enorme energieboost en dat hadden we net nodig, want het is toch best een zware etappe zo stevig doorlopend door berg en dal. Te koud om af en toe even op een bankje te gaan zitten. Tot vlak voor Dieren blijven we door het bos lopen. Dan naar het station, waar we een kwartier op de trein moeten wachten, maar de wachtruimte is dicht. Niet erg prettig dus, we hebben het koud. De trein brengt ons dan in 10 minuten naar Velp en dan terug naar het hotel. Heerlijk in een warm bad. De volgende dag, zondag, is het zonniger, maar nog meer wind en daardoor ijskoud. We gaan dan maar niet de volgende etappe van 19 km lopen, maar besluiten Paleis Het Loo te bezoeken. Nog nooit geweest, maar een bezoek meer dan waard. Een leuke afsluiting van het weekend.
Sonsbeek
Kuifeend
Mandarijneend
Ingang dassenburcht?
Kasteel Rosendael
Posbank
Home
 
LAW's in Nederland
Pieterpad
Noaberpad
Domelapad
Wad- en Wierdenpad
Trekvogelpad
Zevenwoudenpad
Overijssels Havezatenpad
Friese Kustpad
Marskramerpad
Grote Rivierenpad
Hollands Kustpad/GR5
Groot Frieslandpad
 
Streekpaden
Drenthepad
Texelpad
Veluwe Zwerfpad
 
LAW's Drents Landschap
Loop van de Reest
Loop van het Oude Diep
Loop van de Drentsche Aa
Loop van het Oude Diep 2
Loop langs de Hunebedden
 
LAW's Belgi/Luxemburg/Frankrijk
GR5
GR65
 
Overig
Westerkwartierpluspad
Dwalen door Drenthe
Roots Natuurpad
 
Links
Contact